A rovnou pěkně z ostra! Obrázek vlevo není reklamní fotečka pro časopis FOOD, nýbrž můj, vlastnoručně ukovaný hamburger s bylinkovým máslem podle kuchařky Šéf na grilu anebo 100 skvělých receptů Zdeňka Pohlreicha, kterou nám věnovali jedni naši známí. Při té příležitosti dostali vynikající grilovaný polotovar ve formě klobásek, za což jsem se tak trochu celou dobu styděl. Proto jsem při další příležitosti nezaváhal a otevřel Zdendovu kuchařku na straně 81. K tomuto prvnímu pokusu jsme si pozvali Sboreze s rodinou a já se pro jistotu znovu podíval na 2. díl Šéfa na grilu – hamburgery. Nebudu vám lhát, povedlo se!

Největší strach jsem měl ze dvou věcí: mleté maso a bylinky. Mlýnek nemáme, takže jsem koupil tři 500g vaničky mletého z Tesca, protože nejsem schopný jít k pultu a říct si o kus tohohle nebo támhle toho a ještě si to nechat namlít (nechte si ty chytrý řeči, že v těch vaničkách tam může být namletý kdeco, to vím taky).

Bylinky… V kuchařce se píše – petrželka, pažitka, libeček, bazalka, oregano nebo estragon. Kupodivu se to moc neshoduje s tím, co říká Pohlreich v pořadu. Nu což. Kromě Tesca jsem musel zajet i do Hypernovy, abych sehnal většinu zeleně, ale libeček je zřejmě nad síly každého supermarketu. Opět prosím bez mouder typu „a to nebyl v okolí nějaký pěkný místní trh?“. Nebyl a kdyby ano, tak bych se tam neobtěžoval zajet.

Když něco dělám podle receptu, tak chci, aby to bylo přesně a nepoužívaly si se nějaké náhražky. No řeknu vám, sehnat sýr čedar v supermarketu není žádný med. Krčil se chudák v tom nejzapadlejším regálku a narozdíl od provařeného eidamu nebyl nejlevnější. Navíc to byla kostka aneb na plátky si nakrájej sám, šmudlo.

Potom to šlo ráz naráz. Rozmixovat bylinky s máslem, nakrájet sýr pomocí kráječe (moc tenké to nebylo) a pořádně promíchat maso se solí a pepřem. Tady se zřejmě projevila nepříjemná vlastnost kupovaného mletého, protože když jsem s ním skončil, na rukách jsem měl tak mohutný sádlový zábal, že bylo třeba použít Jar na nádobí, abych se té mastnoty zbavil.

Jde se grilovat.

Na fotce vidíte kolečko bylinkového másla zatlačeného do prvního plátku burgeru. Na to se udělá druhý a připlácnete ho navrch.

Hrc prc s nima na gril

Gril není nejlepších, taky mu chybí taková ta poklice, takže jakmile první kapka sádla dopadla na uhlík, vzplanula a hodně to čoudilo. Na stole připravené sezamové housky.

Krutopřísný výsledek poctivé snahy borce.

Pojďte, kluci, pojďte dovnitř.

Jak vidíte, povedlo se. Jak se to jedlo? Blbě, ale chutnalo všem. Pokud se chystáte na něco podobného, jeden takový burger bohatě zasytí. Sice jsem se snažil o menší tloušťku, ale nešlo to. Vážně ne. U druhé várky to bylo o chlup lepší, ale stejně ti prevíti nějak „vykynuli“ nebo co. Taky jsem je na začátku hůř propojil, takže jeden se mi trošičku rozdělil a máslo vesele teklo ven. Každopádně i přes tyto malé technické chyby to vyšlo na jedničku.



  1. Sborez
    13:55 - 17. Čvc , 2011           

    JJ, můžu potvrdit, že to byl kulinářský zážitek. Chutnalo mi a jeden sice zasytí, ale dva a půl je lepší… Jsem rád, že aspoň tohle si z toho večera pamatuju.

  2. uramama
    8:54 - 18. Čvc , 2011           

    Libeček ti roste přímo za zády pod švestkou, ty blumo!!

  3. Sborez
    12:43 - 18. Čvc , 2011           

    Cha, chá. Tak to je mazec. Botanik z tebe už asi nebude…..

  4. skipp
    12:36 - 24. Zář , 2011           

    To neni vlastnost kupovaneho mleteho, ale masa obecne. Tuk je nositelem chuti, to ze kupovane mlete je sracka Ti asi rikat nemusim, ze 🙂

  5. anet
    2:42 - 8. Lis , 2011           

    mno teda to jsou chutě…takhle po nocích…že já jsem lezla 😀 😀


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/42073/virtual/www/wp-content/themes/dum-dum-ajvngou/comments.php on line 72