Na konci 18. století se právo v Anglii nepraktikovalo u soudu tak, jak ho známe dnes a BBC o tomto období natočila výborný právnický seriál inspirovaný skutečnými případy a obhájcem Williamem Garrowem, který společně se svým společníkem Johnem Southousem bojoval za pravdu a práva obžalovaných. Všechny případy jsou opravdové a jsou zrekonstruovány podle dobových záznamů a nějakým způsobem se dotkli i tehdejší společnosti. William Garrow byl pionýrem v prosazování moderního práva, jak ho známe dnes a dokáže vám to ve dvou sériích po čtyřech dílech.

BBC už mě zaujala historickým kouskem Cranford nebo dokonalým Sherlockem (kdo neviděl, okamžitě nástup!) a ani tady rozhodně nešlápla vedle. Obzvlášť fakt, že jde o skutečné případy a skutečné osoby je neskutečně zajímavý. Společně s kostýmy a výpravou skvěle vykreslují tehdejší zápach soudní síně. To jsem koukal. Být obžalovaným se ve většině případů rovnalo smrti a obhájce neměl skoro žádný prostor pro obhajobu.

Proto, když jsem slyšel Williama Gorrowa, koukal jsem jak puk, co ten chlapík dokázal a jak to dokázal pěkně skoulet. Jeho křížový výslech se prý stal základem pro pozdější právo. Neustále jsem si říkal, jestli je to opravdu podle skutečnosti, protože mi přišlo k neuvěření, jak skvěle mluví a jaké využívá argumenty, protože hodně dialogů je podle historických přepisů ze soudní síně.

Případy jsou zajímavé. Od klasické vraždy po velezradu, od homosexuální vztahu, který se v té době rovnal sodomii až po případ otroků, hozených přes palubu jako náklad, aby bylo dost vody pro posádku. Mezi tímhle vším se prolíná ještě osobní Garrowův život a jeho náklonost k lady Sarah, která vyústí v další případ.

Pokud vás baví třeba Kauzy z Bostonu nebo Advokáti, Garrowův zákon je jasná volba. Kauzy jsou zajímavé sami o sobě a historické reálie to táhnou o další úroveň nahoru. Hodnocení 87 % na ČSFD taky není od věci.

Místo traileru, který na YouTube není, jsem přidal krátké tříminutové video William Garrow: Mýty a fakta, kde jsou i ukázky ze seriálu:

 




Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/42073/virtual/www/wp-content/themes/dum-dum-ajvngou/comments.php on line 72