EDIT: 
>>>CZ & SK FANSTRÁNKY ZDE<<<
Na stránkách CTS jsem našel lehkou zmínku o této FREE FPS online akci. Nedalo mi to a stáhl jsem si zhruba 500MB instalační balík. Vývojové studio Nexxon má na kontě ještě jednu online záležitost, Maple Story, které je zajímavé hlavně tím, že se jedná o 2D free RPG online hru. Kdo má již registraci z téhle hry, jeho login platí i pro Combat Arms. Ano, hrát můžete, ale až po vložení vašeho loginu, takže registrace je NUTNÁ. Hra je stále ve fázi otevřeného beta testu, ale musím se přiznat, tahle věc mě opravdu chytla. Hned si řekneme, čím se liší (dost) od klasických FPS a co je na ní tak zajímavého.

I když po prvním spuštění hry se může zdát, že se díváme na další klon Counter Striku (s výrazně lepší grafikou) díky podobnému crossfiru, není tomu tak. První a zásadní rozdíl je v implementaci RPG prvků. Tedy… dostáváte zkušenosti a peníze. Díky zkušenostem (XP) postupujete v žebříčku hodností. To už známe třeba z Call of Duty 4. I zde platí, čím vyšší level, tím větší možnost výběru zbraně. Ovšem i když budete generál s hvězdou velkou jako Paroubkova bradavice a zbraň budete mít k dispozici, stejně si ji musíte KOUPIT. Se zkušenostmi získáváte i peníze, které můžete investovat do zbraní, lepšího obleku, různých modifikací (tlumič, hledí atd.), dokonce i do různých brýlí nebo baretů, helem. Některé věci jsou jenom pro parádu, ale většina vám například zvýší obranu proti headshotu (např. helma +20%) nebo zmenší rozptyl (tlumič). Pokud si myslíte, že stačí nakoupit věci a ty mít do konce života, tak to je omyl. Věci si kupujete na určitou dobu! Od jednoho dne reálného času až do tří měsíců. Tahle vychytávka prostě zaručuje, že budete muset pořád aktivně hrát, abyste si na něco vydělali. Na ten jeden den to není drahé. Opravdu stačí hrát třeba 3 hodiny a vyděláte si na nějakou zbraň. Navíc od zabitých spoluhráčů můžete zbraně sebrat a tak si je hned zkusit bez nutnosti koupě. Mimochodem do začátku dostanete 2000 peněz. Peníze se dají získat nejen pomocí hraní, ale stejně jako v Maple Story i výměnou za reálné dolary. CA se hraje prostě dobře. Ovládání je přesné, rychlé. Stejně tak hra. Lehnout si zde nemůžete a při běhu se vám ubírá stamina. Spawny jsou fixní a netrvají déle jak 3 sekundy. Obrana proti spawnkillerům je řešena chvilkovou nezranitelností. Účinost zbraní je různá, ale vždy je potřeba víc než jeden výstřel. Své spoluhráče zastřelit nemůžete, čili žádný teamkill a pokud se přeci jenom otřete granátem nebo kulkou o solubojovníka, tak ve voice chatu automaticky hlásí ať si dáte pozor. Nejdřív mi trochu vadilo nemožnost míření přes hledí, díky čemuž jsem to málem hned smazal, protože mi to až nebezpečně připomnělo CS:S, ale jakmile si za pár šupů koupíte kolimátor (a ochutnáte XP systém)… už to jede!

Herních módů je několik. Klasika – team deathmatch (elimination), kdy kolo končí až po určitém dosažení zabití v obou týmech. Následuje normální deathmatch (one man army) a konečně objective (search & destroy) – pokládání bomby. Co je zajímavé… na serverech neexituje možnost spectatorů. Prostě se připojíte a musíte hrát. Pokud chcete ze hry, ok, není problém, ale nedostanete žádné XP nebo peníze. To vás na serveru udrží většinou se 100% jistotou 🙂 Musíte dohrát kolo. S tím souvisí i nemožnost změny zbraně během kola. Vybral jsis, tak s ní hraj (nebo seber protivníkovu). Funguje zde zajímavá možnost INVITE (pozvání) na server. Jelikož musíte být lognutí, ostatní hráči vidí, žezrovna nejste na serveru a mohou vás pozvat na ten jejich.

Grafika je pěkná, na mém stroji Athlon 4200+, 2GB RAM, GeForce 7600GT se hra ani necukla. Všechno plynulé. Map je také dost, jsou malé, lehce zapamatovatelné, žádné hledání nepřítele se nekoná. Zvuky jsou taktéž v pořádku. Všechno zní, jak si to představuju ve snech o válce. Ještě poslední skvělá věc. V Combat Arms jsou EVENTy (události). Zrovna teď probíhá soutěž o nejlepšího začátečníka. První tři vítězové získají ZLATOU AK47, no paráda. Tvůrci slibují i další soutěže, zbraně, vybavení. Abych jenom nechválil, když umřete, těch pár vteřin vidíte spoluhráče z pohledu 3. osoby. To problém není, jenomže ten pohled hrozně laguje. Někdy jsem se díval i z pohledu uvnitř těla. Divné. Servery nemění mapu automaticky. Vždycky se muselo čekat na admina, který ji přehodí = půlka lidí odejde zase jinam na další server. CA je zatím stále betaverze, takže nefunguje možnost klanů – váš nick se navíc nesmí shodovat s vaším loginem a nesmíte používat znaky jako )(/[]?! atp. NA CO JEŠTĚ ČEKÁTE?!



  1. nxn_
    15:55 - 12. Bře , 2009           

    preinstalovano, a porad nic :'(

  2. Ajvngou
    16:06 - 12. Bře , 2009           

    HSshield tam mas? HSshield update jde?

  3. nxn_
    16:12 - 12. Bře , 2009           

    mam ho tam a update taky jde 🙁 nevim cim to je no 🙁 stahuju to ted odjinud a uvidimco to udela 🙁

  4. Ajvngou
    16:14 - 12. Bře , 2009           

    Dal jsem aspon request na forum, tak uvidime… Pokud neco, dam vedet. Je to tady: http://forum.nexoneu.com/NXEU.aspx?g=posts&t=53432

  5. nxn_
    16:19 - 12. Bře , 2009           

    ok zatim dik 🙂

  6. nxn_
    20:36 - 12. Bře , 2009           

    tak sem to preinstaloval, SH uz to nacte v pohode, ale vyskoci hlaska: Error ,,Unable to load ltmsg.dll.“
    Koukal sem do adresare hry a tam ten soubor mam 🙁

  7. Ajvngou
    21:22 - 12. Bře , 2009           

    Na foru se objevilo něco jako rada k původnímu problému: http://forum.nexoneu.com/NXEU.aspx?g=posts&t=53432 tzn. zkontroluj FIREWALL (kdyztak to vypni a pro jistotu tomu ještě předtím dej výjimku)

    K druhýmu problému jsme našel toto:
    http://forum.nexon.net/CombatArms/forums/1509305/ShowThread.aspx#1509305
    START-SPUSTIT-napis „msconfig“ – Služby a vypni/zruš volbu: Logitech Process Monitor – RESTART

    Pokud ani tohle nezabere (asi je to pro pripad, ze mas jenom Logitech monitor), jeste jsem se docetl, ze bys mel mit WinXP + SP3 (ale i ja mel predtim SP2…)

    Dalsi moznost: Odinstaluj CA a naistaluj to v SAFE modu windows (restart PC a stiskni F8 nebo F11 – mel by jet safe mod – nebo to proste vypni az se budou nacitat a ono ti to potom da na vyber samo .))

    Jiná možnost. Stiskni CTRL+ALT+DEL a koukni jestli ti nebezi nahodou proces: Engine.exe a vypni ho.

    To je tak zhruba, co jsem našel… Bude to chtít zkušet, jestli máš na to sílu.

  8. nxn_
    9:24 - 13. Bře , 2009           

    1. varianta: XP + SP3 mam a Logitech monitor nemam 😀
    2. varianta: v tom safe modu to zkusim kdyztak az jako posledni moznost
    3. varianta: ten Engine.exe zchecknu hned jak prijdu home 🙂
    ______________________________
    moc dik za help 🙂 dam vedet jak to dopadlo 🙂

  9. nxn_
    14:45 - 13. Bře , 2009           

    Takze pomohl my tohle: START-SPUSTIT-napis “msconfig” – Služby a vypni/zruš volbu: Logitech Process Monitor – RESTART
    —> moc diiik, ta hra vypada fakt dobre 🙂

  10. franta
    15:01 - 13. Bře , 2009           

    jo hra je dobrá ale cheateři mě tam dost štvou už kuli nim vůbec nehraju

  11. Ajvngou
    15:30 - 13. Bře , 2009           

    NXN_ – tak super.
    Franta – taky me to prudilo… ale… 1) je nový forum tzn. lepsi „udavačství“ 2) Nexon zprovoznil Black Market, takže je jenom v jeho zájmu, aby začal něco dělat a myslím, že už dělá, spousta hráčů co předtím hrála už má smázlý profily. Já vím, že se může zase třeba přihlásit pod jiným IP, ale začínat od znovu… Rozhodně už konečně vidím, že se to někam hnulo, ZVLÁŠŤ GLITCHEŘI (hrac projde za zed a tam si strili) už nejsou skoro k mání, naštěstí díky updatům.

  12. Alah
    23:14 - 13. Bře , 2009           

    Uz taham pripada mi to jako super gameska doufam ze stim nebude zadny problem

  13. Lineage
    18:10 - 16. Bře , 2009           

    cc lidi potrebuji poradit na starem compu sem to faral porad ale ted mito nejde proste kdyz dam start jako kdyz uz mam vybranou mapu se mi zasekne mys a rozjede se az po chvili PREDTIM mi stacilo jen vypnout fireval nebo NOD32 a ted muzu vypnou upe vsechno co v tom compu snad mam a stejne mne to do hry napusti (mam nervy jak cip)

  14. xxENDxx
    21:55 - 16. Bře , 2009           

    lineage:
    presne to stejny to delalo me… dal sem start hry, asi 5 vterin my prestala reagovat mys… a pak se zas rozjela, jako by nic a do hry me to nepustilo…

    odinstaloval sem to, stahnul znova, nainstaloval a uz to jde… a dokonce muzu mit zaplej i NOD (predtim neslo)

  15. Lineage
    15:02 - 17. Bře , 2009           

    cg to uz jsem delal Xkrat… a nepomohlo to a dotaz ty jsi to stahoval porad z jednoho odkazu nebo si skusil jinej??
    http://www.truveo.com/combat-arms-problem/id/1460475410#

  16. Ajvngou
    22:50 - 17. Bře , 2009           

    Něco málo z fora: ujisti se, že máš ve firewallu/routeru povoleny tyhle porty: 36567, 37466, 47611,10001. Taky se ujisti že jsou povoleny tyto soubory (v CA adr.)
    combatarms.exe,
    engine.exe and
    nmservice.exe to run in your firewall

    Já vím, že fw i vypneš, ale určitě to udělej. Koukal jsem i na jiný posty alidem to pomohlo. Pokud mas Visty, mel bys byt administrator. Jinak už nevím, párkrát někomu pomohl následnej restart a znovuspuštění.

    Možná bych ještě zkusil projet všechny errory ve FAQ a zkusit co radí tam, i když je to k jinýmu problému.

  17. xxENDxx
    0:21 - 18. Bře , 2009           

    me to zaclo fungovat z niceho nic… nijak sem nic nenastavoval… akorat sem to po mesici proste stahnul znova… predtim to neslo, ted jo… a delal sem vsechno stejne… u nich clovek nikdy nevi…

  18. Ajvngou
    11:31 - 18. Bře , 2009           

    vyjde mimochodem další update, takže bych zkusil stáhnout ještě potom NOVOU verzi.

  19. Lineage
    14:37 - 18. Bře , 2009           

    diky za rady nevim cim to je ale nejde to uz nato kaslu jdu hrat neco jineho xD

    i kdyz se mi po CA bude stiskat

  20. Lineage
    14:41 - 18. Bře , 2009           

    cky mozna sem to nepochopil jako povolit napr. engine exe nebo nmservice jak povolit ?? zrusit to jen pro cteni ??

  21. Ajvngou
    22:26 - 18. Bře , 2009           

    Ne… Start – ovládací panely – Brána Firewall – záložka Výjimky a přidat program. + Něco podobnýho bys měl udělat u svýho Firewallu (takže tam bych ho i vypnul)

  22. Lineage
    14:13 - 19. Bře , 2009           

    aha diky xDkua mam tam navic nake MGM.exe sry preklep..

    hmm nemam povolene engine.exe xD jak to povolit ?
    ale mam tam nakebnebo nak tak

    kua mam tam navic nake MGM.exe sry preklep..

  23. Ajvngou
    23:48 - 19. Bře , 2009           

    Na CA ofiku stránce je teď oznámení z dneška, že vývojáří ví o tom, že někteří hráči mají problém s připojením na servery… a že na tom makají. Tak ASPON takhle.

    Povolis to prave tim: PRIDAT program (pridas neco.exe) + OK a je to.

  24. antitalent
    10:25 - 20. Bře , 2009           

    jak přibližně by mněl být zaměřovač,abyh někoho trefil jelikož jsem už zkoušel snad všechno a hov.. platný střílet dávkama,nebo vypálit celej zásobník do druhýho a ono stále nic-zlatý CS,když to tak vezmu:)

  25. Ajvngou
    10:53 - 20. Bře , 2009           

    Psal jsem to i v recenzi… Kup si zamerovac/kolimator nebo jak tomu mam rikat, to je zaklad. Strilet bez toho na dalku moc nejde, protože tohle neni hnusny CS.

  26. Lineage
    14:30 - 20. Bře , 2009           

    jo tak sem to povolil ale to engine tam stejne neni xD
    ale je fajn ze na tom makaji…

  27. franta
    23:01 - 20. Bře , 2009           

    to Ajvngou:ano píšeš to dobře je to tubusoví kolimator většinou ho vyrábí značka aimpoint-jde o to že že v kolimátoru se nacházejí jakasi průhledná sklíčka(načervenalá jsou protože jsou mírně pokovaná proti mlžení-také se na ně umisťují filtry-vypadá to v CA jako rozmazaná včelí plástev) no jak tam sou ty sklíčka tak doprostřed to vysílá červený nebo často zelený bod-tečku to je na rychlé zaměření většinou na dalekonosnou střelu….tohle celé jen tak pro přesnost

  28. cz.erw
    22:03 - 21. Bře , 2009           

    skvela stranka. CA sem nejakou dobu hral ale pak mi odesel comp a uz sem nic takovyho nehral. ale ve stredu mi pride novej tak se do toho zas dam.

  29. koste
    15:34 - 23. Bře , 2009           

    hele kluci me to nejde spustit piste to neaky Erorr piste na mail plssssssssssssss luky551@seznam.cz

  30. Práče
    18:14 - 30. Bře , 2009           

    ahoj potřebuji radu,při registraci vše vypíšu zobrazí se hlášení „Can be used“.Zadám na konci to heslo nebo
    co jeto a když to potvrdím vyskočí hláška“No special cheracters on your name a smaže se mi heslo a nezaregistruji se.Co dělám špatně?

  31. Ajvngou
    21:41 - 30. Bře , 2009           

    Píšeš do nicku nepovolené znaky !:?( napriklad.. A uz jsem to psal v NAVODU na registraci tady: http://www.ajvngou.cz/?p=273&cpage=1#comment-223

  32. Lineage
    9:02 - 31. Bře , 2009           

    hele nevis jestli ti vyvojari prisli proc to nekterym lidem nejede ??

  33. Ajvngou
    10:55 - 31. Bře , 2009           

    nedíval jsem se teď vhcilku na to… ale WEB už nosím v hlavě. Hlavně forum, páč tady to začíná být trochu, překomentovaný 🙂

  34. Lineage
    12:43 - 31. Bře , 2009           

    aha diky tak kdyz tak se tam pak podivej xD

  35. Práče
    13:30 - 31. Bře , 2009           

    nick píšu Elaverka a ten druhý je Verkaela to jsou zkratky kámošek tak že žádný nepovolený znaky

  36. Lineage
    17:22 - 5. Dub , 2009           

    tak co ?? xD

  37. banan
    20:04 - 5. Dub , 2009           

    fakt nej kalba-doporucuju stahnout

  38. Fewer
    22:30 - 9. Dub , 2009           

    http://file.qip.ru/file/83196603/7e16163c/Bez_nzvu.html
    pls potrebuju vedet v cem je chyba pls rychle

  39. Ajvngou
    23:12 - 9. Dub , 2009           

    Kdybys byl co k čemu, tak zjistíš už o pár komentářů nahoře, že je to buď US verze nebo zijes v USA a zkousis naistalit EU verzi.

  40. drak
    9:20 - 12. Dub , 2009           

    ja mam s tym problem spustim hru a napiše „conekting to server ples wait“ dalej ma nepusti neviete čo s tym?????

  41. arlokkk
    12:05 - 12. Dub , 2009           

    nejdeto chcise lognout naoisu svoje jmeno a heslo a nepusti me to

  42. Ajvngou
    18:48 - 12. Dub , 2009           

    VYTVOŘIL JSEM WWW PRO CA: http://COMBATARMS.URA.CZ

    NAJDETE TAM FORUM, KAM MŮŽETE PSÁT TYHLE OTÁZKY A JE TAM I SEKCE FAQ, KDE JE VĚTŠINA PROBLÉMŮ POPSANÁ.

    Combat Arms CZ SK fansite